Analyse
Fredag 29. apr 2016

Hvor mange akademikere arbejder akademisk – useriøse tal i debatten

Akademikernes centralorganisation, AC, forsøger i notatet ”Hvad er op og ned på det akademiske arbejdsmarked” at opgøre, hvor mange akademikere, der udfører akademisk arbejde. AC’s analyse er desværre fejlslagen og tegner et forvrænget billede. For at illustrere det problematiske i AC’s tilgang opgør vi i dette notat, hvor mange ikke-akademikere, der, ud fra en tilsvarende definition, udfører ”akademisk arbejde”.

Hovedkonklusioner: 

  • AC definerer ”akademisk arbejde” som arbejde, der giver en løn mindst svarende start-lønnen for en akademisk medarbejder i staten. AC finder at det gælder 96 pct. af akademikerne. AC henviser til, at denne tilgang er i tråd med en metode anvendt af Produktivitetskommissionen. Produktivitetskommissionen har imidlertid aldrig anvendt en sådan definition af akademisk arbejde.

 

  • Med anvendelse af AC’s definition af ”akademisk arbejde”, kan det opgøres, at 73 pct. af de beskæftigede uden en akademisk uddannelse udfører akademisk arbejde. Det gælder fx 90 pct. af elektrikerne, 66 pct. af murerne og 62 pct. af malerne. Det illustrer det åbenlyst meningsløse i AC’s analyse.


Anbefaling:

  • Interesseorganisationer skal pleje deres interesser – det ved alle og læser deres analyser i dette lys. Men en organisation, der, som AC gør i den omtalte analyse, i så høj grad manipulerer for at få det ønskede resultat, fremstår meget lidt akademisk. Det kan ingen være tjent med.

Download